Olav Westphalen

View artist information
Representation and the Body, 2012
Styrofoam, resin, paint. © Olav Westphalen / Bildupphovsrätt, courtesy Wetterling Gallery
Ink on paper/collage. © Olav Westphalen / Bildupphovsrätt, courtesy Wetterling Gallery
Ink/acrylic on Paper. © Olav Westphalen / Bildupphovsrätt, courtesy Wetterling Gallery
Ink on Paper, plinth. © Olav Westphalen / Bildupphovsrätt, courtesy Wetterling Gallery

Olav Westphalen

Olav Westphalen är ”en konstnär som alltid arbetar humoristiskt, men som sällan stannar vid det lustiga”[1]. Bakom den roliga ytan döljer han alltid obekväma avslöjanden som visar på blinda fläckar i en kontext i vilken vi trodde oss gå säkra. Westphalen leker med konceptet att kunna vara en insider eller outsider, att kunna skratta utifrån tills man inser att man själv är del av den gruppen som han driver med.

Olav Westphalen rör sig på båda sidor av gränsen mellan populärkultur och finkultur, och använder sig strategiskt av stilistiska medel och referenser från kommersiella sammanhang och serievärlden för att underminera gängse bilder. Hans hjältar blir snart vår vardags anti-hjältar, konstens patos faller platt i den avslöjande löjligheten. Men någonstans där kickar det befriande skrattet in…

Olav Westphalens verk kännetecknas av användandet av olika medier och tekniker och inkluderar teckning, måleri, skulptur och performance. I ”Representation and the Body” presenterar han en skulptur som visar oss den nakna sanningen, och två stora teckningar som talar om vårt behov av och längtan efter lyxkonsumtion.

Olav Westphalen är född 1963 i Hamburg (Tyskland) och studerade vid FH Hamburg (för Stephan von Huene) och vid University of California, San Diego (för Allan Kaprow). Idag bor och arbetar han i Stockholm där han är professor vid Kungl. Konsthögskolan. Hans verk har ställts ut på bl a Whitney Museum, ICA London, Swiss Institute NY, Moderna Museet (Stockholm), Brandenburgischer Kunstverein (Potsdam) och Museum Fridericianum (Kassel), och finns representerat i samlingar som t ex Dallas Museum, Centre Pompidou, Moderna Museet och MoMA (New York).

Olav Westphalen
Exhibitions Archive